Ear Guardian – appen som räddar din hörsel!

Med hjälp av ett amerikanskt företag har Med öra för orkester utvecklat en egen app, Ear Guardian. Förutom att fungera som en traditionell decibelmätare så visar den risknivå, mängden konsumerat ljud och maxtid som anses lämplig att vistas i aktuell ljudmiljö. Om du till exempel gör en mätning under en orkesterrepetition så får du svar på hur mycket av rekommenderad dos ljud per dag som du konsumerat under repetitionen. Du kan också läsa av decibelnivån för dom starkaste ljuden och du ser hur lång tid det anses vettigt att vistas i den ljudnivån. Dessutom visar ramen i appen färgen grönt, gult eller rött beroende på risknivå. Värdena baseras på Arbetsmiljöverkets riktlinjer.

EarGuardianEar Guardian är ett utmärkt redskap för att snabbt och enkelt inventera din ljudmiljö och bedöma risken för hörselskada. Appen kan användas i skolmiljöer, konserter, arbetsplatser, varhelst man riskerar att utsättas för höga ljudnivåer. I appen finns instruktioner för hur man bäst utför mätningarna. Vid mätningar med en enhets inbyggda mikrofon ges ett ungefärligt värde, det kan ses som en indikation. Detta beror på den inbyggda mikrofonens begränsningar. För mer exakta mätresultat rekommenderas att använda en tillkopplad mätmikrofon. Under fliken Hjälpmedel hittar du mer information om hur man skaffar rätt typ av mätmikrofon.

Ear Guardian kan laddas ner från App Store. Den fungerar med iPhone, iPad och iPod, inte med Androidbaserade mobiltelefoner. På www.earguardian.se hittar du all tänkbar information om appen.

ljudapp2

Gilla Med öra för orkester på Facebook!